Hem

Memento är magasinet om livet och döden.

Tiden sätts ur spel och du är i rörelse utan att vara i din kropp. Flera som haft en nära döden-upplevelse beskriver liknande erfarenheter.
Memento #3 - 2024

Nära döden-upplevelser i nytt ljus

Hittills har ingen kunnat ge ett definitivt svar på frågan om vad som händer när vi dör. En ny svensk forskningsstudie om nära-döden-upplevelser (NDU) visar resultat som möjligen pekar mot att medvetandet inte är fysiskt.

Som barn fick överläkaren Hans Zingmark sin mormors nära-döden-upplevelse återberättad. Hon beskrev en förunderlig fridfullhet som fascinerade honom. Många år senare kom han, i sin roll som läkare, i kontakt med en kvinna som överlevt ett hjärtstopp. Kvinnan var djupt besviken över att ha blivit återupplivad – hon ville inte tillbaka till sin kropp och berättade hur hon hade färdats i en tunnel av ljus med alla tänkbara färger. Hon kände total frid och var välkomnad.
Vid ungefär samma tidpunkt beslutade sig Hans Zingmark för att studera NDU i samband med hjärtstopp. Studien fick godkänt av Etiknämnden och under ett års tid träffade han 30 patienter med hjärtstopp på Hallands sjukhus, varav fem fyllde kriterierna. En hann avlida men fyra djupintervjuades om sina upplevelser och tre av dem hade en materialistisk livsåskådning.
– De hade likartade erfarenheter och beskrev en icke-fysisk ljus och varm värld bortom tid och rum. Känslan var kärleksfull och välkomnande. Det var inte en dröm, utan en verklighet lika verklig som den vi lever i.
Vid ett hjärtstopp stannar all blodcirkulation av och efter cirka 10–15 sekunder upphör all elektrisk aktivitet i hjärnan och alla reflexer upphör. Så hur förklara dessa upplevelser?
– Enligt flera studier slutar hjärnan att fungera när hjärnaktivitet upphör.
Det innebär enligt min uppfattning att upplevelserna kommer någon annanstans ifrån. Jag förklarar det med att medvetandet inte är fysiskt; det har inte med hjärnan att göra. Medvetandet är en egen entitet.
Det här vänder i så fall upp och ner på allt, konstaterar Hans Zingmark.
Efter sina upplevelser fick de som intervjuats en totalt ändrad livssyn och livsåskådning. För dem var döden inte längre slutet, utan en passage in i något annat och de hade alla en gemensam vetskap om att vi fortsätter att existera efter döden. Rädslan för döden försvann.
Eftersom personer som haft NDU ofta möts av misstro och ifrågasättande kan de utveckla en känsla av ensamhet och ibland depression. Hans Zingmark önskar att sjukvården och även samhället i stort blir bättre på att legitimera deras upplevelser.

Maria Zaitzewsky Rundgren

”Det var inte en dröm”
Hans Zingmarks studie publicerades i den amerikanska vetenskapliga tidskriften Qualitative Research in Medicine & Healthcare (2022; volume 6:10241). Fyra teman var gemensamma för dem som intervjuades:
1. Att ha varit ”på den andra sidan”,
i en annan dimension.
2. Det var verkligt, inte en dröm.
3. Att ha varit i ett ickefysiskt tillstånd, utan sin kropp.
4. En förändrad syn på livet och döden efter NDU:n.