Artisten Maxida Märak vet hur det känns att förlora vän efter vän, för att de har avslutat sina liv. Det har påverkat hennes syn på livet och döden och hur hon tar sig igenom sorg.
Dina ögon är torra nu för gråten har tagit slut. Men det är samma överallt – ett barn till ligger två meter under mark.” Det rappade Maxida Märak i TV4:s Så mycket bättre när hon tolkade Cherries låt Änglar. De två artisterna har båda upplevt att människor i deras närhet gått bort. I slutet räknar Maxida Märak upp 17 namn, dels från originalet på unga människor i förorten som har blivit mördade, dels namn som hon själv lagt till – samiska vänner som har tagit sina liv. Och alla namnen ryms inte i låten.
Maxida Märak har tidigare varit försiktig med att prata om sin tolkning av Cherries låt.
– Jag vill inte tjäna på andras olycka eller bygga stories på andras misär. Och jag är ingen talesperson för att försöka hindra självmord, säger hon.
Man ska inte romantisera döden, menar hon, och betonar att det är viktigt att ta vara på dem som står oss nära medan de är vid liv, tala om för dem att de betyder något, att de räknas.
– Det är ibland det enda man behöver höra. Vi måste bli bättre på att se varandra, vara uppmärksamma på vår nästa och greppa tag om dem som vi ser håller på att falla.
Att hennes samiska vänner tagit sina liv har gjort det tydligt för henne vilken utsatt och farlig situation som hennes folk lever i.
– Jag är livrädd att också mitt eget barn ska drabbas och välja samma utväg.
Hon beskriver det som att den samiska kulturen och renskötarnas livsstil är ”konstant motarbetad av
systemet”, att svenska staten tar ifrån samerna så mycket att de inte längre
har något kvar att leva för.
– Vi måste strida hela tiden bara för att få leva här, få ha kvar vår mark. Det är psykiskt påfrestande och sätter spår. Den enda utvägen har för många samer blivit att avsluta sina liv.
Men det här har också haft en ljusare effekt på henne – hon ”vill verkligen leva”.
– Jag väljer livet alla dagar i veckan och jag vill känna att jag mår bra i själen, känna lycka, annars är det ingen vits.
Hon har även blivit uppmärksam på varningssignaler, att försöka göra något åt det som skaver i tid.
– Min generella tanke när ytterligare en vän tagit sitt liv har alltid varit: Försökte den personen verkligen allt? Den som går i självmordstankar kan inte ta till sig det här, men den frustrationen och ilskan har funnits i mig.
I 14-årsåldern var Maxida Märak med om ett trauma som skapade ett handlingsmönster i hur hon hanterar sorg, en överlevnadsinstinkt hon fortfarande agerar efter.
– Jag stänger av ganska mycket och fokuserar på praktiska saker. Jag accepterar det som hänt väldigt fort och sedan fortsätter jag leva på. Jag vill liksom snabbspola processen och tänker att sorgen kommer när det passar. För min del funkar det väldigt bra.
Den sorgeritual som en begravning innebär väljer hon oftast bort. För egen del känner hon inget behov av den typen av avslut.
– Jag har inte skuldbelagt mig själv för att jag valt att inte gå. Jag är nästan aldrig på någons gravplats heller. Det ger mig ingenting, helt ärligt. De gånger jag gått på en begravning har det snarare varit för att jag vill träffa de levande, känt att det kanske är läge att krama om någons mamma.
Maxida Märak är inte rädd för döden. Människor försöker ofta få klarhet i vad som händer efter döden. Det gör inte hon.
– Jag kan känna en trygghet i att inte veta. Jag känner mig lugn i det, att det finns saker som är ogripbara för mig. Det jag vet är att jag har mött folk som en gång har gått ur tiden. Jag har absolut fått träffa människor en sista gång, efter att de gått bort. Vad det faktiskt var som hände då kan jag inte förklara.
Hon är försiktig med att tala om sin andlighet, verkar lite orolig för att bli missförstådd, men i den samiska kulturen ses det som en självklarhet att det existerar andra verkligheter och världar parallellt med vår.
– Jag tror det är därför jag inte blir galen. När det känns som att män-
niskan är som ondast tror jag på riktigt att det också finns något annat, att det här inte är den enda världen. Det är en trygghet för mig att känna så.
Maxida Märak
Ålder: 34 år
Familj: Dotter
Bor: Jokkmokk
Gör: Artist, låtskrivare, sångare, skådespelare och aktivist.
aktuell med: Släppt singeln ”Korthus” med Jocke Berg och kommer släppa flera singlar framöver under vintern och våren.
Text & Bild
Text: Birgitta Haglund
Foto: Live Nation