Hem

Memento är magasinet om livet och döden.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) är ny ansvarig minister för begravningsverksamheten.
Memento #2 - 2023

Manar kyrkan till varsamhet

Det finns all anledning för Svenska kyrkan att vara varsam när det gäller kyrkliga begravningsbyråer för att inte kyrkans roller ska sammanblandas. Det säger Jakob Forssmed, (KD), socialminister och ansvarig för begravningsverksamheten.

Att tillåta Svenska kyrkans församlingar att starta begravningsbyrå var ett beslut av kyrkomötet i november i fjol. Beslutet har ifrågasatts och förslag har lagts i riksdagen om att utreda ifall kyrkan kan fortsätta vara huvudman för begravningsverksamheten efter beslutet. Men några initiativ från regeringen för att eventuellt ompröva kyrkans huvudmannaskap är inte aktuellt i nuläget, enligt Jakob Forssmed:
– Det är en fråga för Svenska kyrkan att besluta om, men hade jag varit Svenska kyrkan hade jag iakttagit viss försiktighet och varsamhet här. Det finns en risk för att man uppfattas sammanblanda sina olika roller. Svenska kyrkan har dels den ceremoniella och diakonala rollen och ska kunna vara en hjälp i sorgearbetet, och om det då också finns den kommersiella sidan där kyrkan säljer olika tjänster finns risken att förtroendet främst för den diakonala delen naggas i kanten, säger Jakob Forssmed.

Med tanke på den ökande mångfalden i Sverige – hur rimligt är det att just Svenska kyrkan ska ha mandatet att vara huvudman för all begravningsverksamhet (förutom i Stockholm och Tranås där det är kommunen)?
– För att det fungerar väldigt väl. I ett Sverige med många kulturer och trossamfund så uppskattas och accepteras den ordningen av många grupper. Dessutom finns ju möjligheten att ordna med en annan begravningsplats efter särskild ansökan.
Fram till valet 2022 låg begravningsverksamheten under kulturdepartementet, men med den nya regeringen har den flyttats till socialdepartementet, som en del i folkhälsofrågorna där också trossamfund, civilsamhälle och idrott ryms. Ett skäl är att den existentiella hälsan förtjänar en större plats i det offentliga samtalet, framhåller Jakob Forssmed. Statistiken om de så kallade direktarna – att så många kan lämna livet utan att någon saknar dem – blev en stark signal om ensamheten i Sverige och Jakob Forssmed har inget emot att ses som ensamhetsminister, liknande den post som inrättats i Storbritannien. Folkhälsomyndigheten har fått uppdraget att arbeta med en nationell strategi mot ensamhet.
– Det behövs fler gemenskaper där människor kan bli sedda och uppskattade. Och vi vill vara tydliga med att det här är ett samhällsproblem, inte enbart ett individuellt.

Vilka personliga erfarenheter har du av begravningsbranschen?
– Som människa har jag erfarenhet av att vara på allt för många begravningar. Och när jag gjorde min värnplikt/tjänsteplikt, var det inom ramen för diakonal omsorg. Då fick jag inblick i olika moment i begravningsverksamheten, som svepning, för att vi bättre skulle kunna utföra det diakonala arbetet. Det var intressant och betydelsefullt, och skapade känslan av att det bara var en död kropp som var där och att själen lämnat.
Elin Engström