Ögon ska slutas, munnen stängas. Vårdhandboken beskriver noga hur den dödes kropp ska tas om hand.

Att ta hand om den dödes kropp

Ögon ska slutas, munnen stängas. Vårdhandboken beskriver noga hur den dödes kropp ska tas om hand. Men verkligheten lever inte alltid upp till föreskrifterna.

Med jämna mellanrum tar begravningsbranschen upp med Region Stockholm att det brister i hur sjukhus och bårhus tar hand om de avlidnas kroppar.

– Utifrån underlag från BBT, Begravningsbyråernas transport AB framförde vi svidande kritik. Då blev det bättre ett tag, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör för Sveriges auktoriserade begravningsbyråer.

Men sedan blev det sämre igen.

– Det är oerhört viktigt att begravningsbyråbranschen reagerar om vi ser sådant som är ovärdigt när vi hämtar kroppar för att kistlägga. Om ingen annan bryr sig så måste vi bry oss, säger Ulf Lernéus.

Det var annorlunda för 30 år sedan tycker Thomas Thomsson, chef för BBT, Begravningsbyråernas transport AB.

– Då balsamerades alla kroppar i Stockholm, munnar syddes ihop, man gjorde i ordning kroppen i vården och på bårhusen så den blev fin. Sedan skulle man sluta med det som var onödig balsamering, men då upphörde man helt, det blev jättetokigt. Att det är problem har blivit en vana för oss.

Idag är bårhusen bara förvaring menar Thomas Thomsson.

– En svårighet är att stänger man inte munnen meddetsamma öppnas den igen. Men vi sätter på ett särskilt hakskydd, säger Monica Fransson.

Hon är enhetschef bland annat för bårhuset på Tiohundra i Norrtälje, ett bolag som ägs tillsammans av kommun och region.

”Slut den dödes ögonlock.” Det är andra punkten under rubriken Omhändertagande av den döde i Vårdhandbokens 17-punktslista. När blicken blir tom är det en naturlig gest att göra. Ändå sker det inte alltid.

I Norrtälje fungerar det bra. Här gör man oftast det man ska tycker Monica Fransson.

– Det är de som är bredvid när någon dör som behöver göra det första. Vid vissa tillfällen, om någon till exempel avlidit på akutmottagningen, kan det bli aktuellt för oss på bårhuset att stänga ögonen, eftersom den avlidne då snabbt kan tas omhand av oss.

Om det gått 20 dagar sedan dödsfallet och ingen har hörts av, kontaktar Monica Franssons medarbetare den som står som anhörig, eller kommunen om anhörig saknas.

– En del blir glada, någon säger oj! De vet inte hur man gör, att man behöver beställa kista för att kroppen ska komma härifrån. När en kropp kommer tillbaka efter obduktion då ringer vi också och meddelar anhöriga det.

När kroppen ligger färdig för visning, då är dörren till visningsrummet stängd.

– Även om det är bara den döde i rummet, så knackar vi på. För att visa respekt: ”nu kommer vi”.

UTDRAG UR VÅRDHANDBOKEN, FRÅN SVERIGES KOMMUNER OCH REGIONER:

  • Slut den dödes ögonlock
  • Tvätta de delar av kroppen som behöver tvättas.
  • Raka bort eventuell skäggstubb och kamma håret på det sätt som den avlidne har haft det tidigare.
  • Torka ur munhålan och näsborrarna. Fukta gärna läpparna med lite vaselin eller cerat.
  • Stäng inom några timmar efter döden (före likstelheten) munnen genom att lägga en vikt handduk eller kudde under hakan. När anhöriga tar farväl kan en gapande mun verka skrämmande.
  • Möjliggör alltid för anhöriga att få sitta kvar vid sängen, även om det kan ta timmar, för ett eget farväl eller för att invänta långväga närstående.

Text & Bild

Text: Anna Fredriksson

Foto: Shutterstock