Urngrav, urngravplats

Trots att kremering var tillåtet från slutet av 1800-talet kom det att ta till mitten av 1900-talet innan urnbegravningar och urngravar blev vanliga. Idag är det vanligare med urngravar än kistgravar då över 80% väljer kremering. Men många unga människor kan inte tänka sig kremering, därför kommer troligen antalet urngravar bli färre i framtiden. 

Urngravar finns på alla kyrkogårdar. Det är en mindre grav där det ofta ryms mellan 4 till 9 urnor så maka, make och barn kan vila i samma grav om så önskas. Även på urngraven kan man ha en gravsten (gravvård) och plantera blommor. 

En urngrav har gravrätt i 25 år och det innebär att graven har en gravrättsinnehavare som ska se till att urngraven sköts och är i värdigt skick. Läs mer om gravrätt.

När gravsätts urnan? 

Vid en urngravsättning får alla som vill vara med. Om man valt en ceremoni med kista i kyrkan och efterföljande kremering så hålls urngravsättningen senare i en särskild ceremoni, oftast bara med de närmaste närvarande tillsammans med präst/officiant.

Om den avlidne kremerats före begravningsceremonin så är ceremonin i kyrkan/kapellet en så kallad Akt med urna. Då genomförs oftast gravsättningen av urnan direkt efter ceremonin och alla gäster följer med och tar avsked vid urngraven.

Läs mer om urngravar

Om gravrätten, urngravsättning mm.

Akt med urna

Eller begravning med urna. Hur går det till?

Hur vill du ha din begravning?

Kista eller urna på begravningen? Fyll i Livsarkivet kostnadsfritt.