Med begravningsform menas vilken typ av begravning som önskas. Det behöver inte ha med med religion eller trosuppfattning att göra utan det handlar istället om olika begravningsalternativ.
I Sverige har vi en begravningslag som säger att den avlidens önskningar ska uppfyllas så långt det är möjligt, det gör att alla har en stor valfrihet att välja mellan olika begravningar.
En av de första sakerna att ta ställning till är om det ska vara jordbegravning eller kremation. Det kallas för begängelseform på fackspråk, en del kallar det för begravningssätt. Oftast har den avlidne en klar bild av det. Antingen har det kommunicerats till anhöriga eller så finns nedtecknat i t. ex. Livsarkivet.
Läs mer om begängelseformer
Därefter är det dags att bestämma vilken begravningsform det ska vara. I många fall finns det uttryckta önskemål från den avlidne. Här är de vanligaste begravningstyperna:
En fråga som många funderar på är om det ska finnas en grav att gå till. Många tänker ”att jag ska inte vara till besvär” och att askan därför ska strös ut i minneslund. Det är en god idé att prata med de närmast anhöriga om det -graven är ju till för dem. Behovet att ha en gravplats att gå till kan vara stort.
Det finns idag många typer av gravar, även för aska. Här kan du läsa mer om olika gravplatser
Alla typer av begravningar kan göras enligt någon religiös ordning eller borgerlig utan religiösa inslag. Det vanligaste begravningsalternativet är Svenska kyrkans ordning eller borgerlig ceremoni.
En klassisk begravning som är den traditionella begravningen, innebär att begravningen är offentlig och vem som helst får komma. En del väljer att ha begravningen med ceremoni och minnesstund i kretsen av de närmaste.
Att begravningen sker i kretsen av de närmaste innebär att bara speciellt inbjudna är närvarande, anhöriga och nära vänner.