Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer hade sitt 100 års-jubileum i Göteborg 6-8 maj och det inleddes med uppställning av begravningsbilar genom decennier på Götaplatsen. Här kan du se en film från bilkortegen med begravningsbilar >>
Ett 40-tal företag som är leverantörer till begravningsbyråerna fanns med som utställare under dagarna. Här visades klimatvänliga kistor av svampfiber som snabbt bryts ner, dna från en saknad avliden i ett vackert smycke, gravstenar av glas eller rostfritt stål, smakfulla urnor för askan efter ett älskat husdjur. Det är smakprov på sådant som är möjligt redan i dag och som de 600 personer som bevistade utställningen fick se. Under helgens årskongress i Göteborg hyllades historien, men lika viktigt var att blicka in i framtiden.
DNA ingjutet i glaskonst och gravstenar i rostfritt stål. Bild: Christer Lööv
Årets branschpris tilldelades Sveriges ende thanatolog, Philip de Croy som också var en av flera föreläsare under kongressen. När han tog emot priset under bankettmiddagen tackade han genom att berömma begravningsbyråernas förmåga att ställa om under pandemin och göra det absolut bästa möjliga för sörjande anhöriga, bland annat genom att snabbt börja direktsända begravningar.
Philip de Croy fick Årets branschpris av SBF. Bild: Christer Lööv
”Varför har döden så dåligt rykte” var rubriken på ett välbesökt seminarium med Susanne Lj Westergren, programledare från Allt går i arv och läkaren Jakob Ratz Endler författare till boken ”Hantera döden”.
Det saknas samtal tillsammans med människor som är i livets slutskede och vården kan ibland medverka till överbehandling. Att man får somna in under värdiga former med nära och kära runt sig, att få ett samtal om sina rädslor är kanske det viktigaste vi kan ge en person som närmar sig döden, menar Jakob Ratz Endler.
-Under den här kongressen har vi diskuterat de stora och viktiga frågorna. För oss som verkar inom branschen är det viktigt att människor kan och vågar prata om sin egen begravning, sin sorg och sina rädslor inför döden. Att börja de samtalen kan också bli en katalysator för att göra det bästa av det liv vi lever, menar Ulf Lernéus, förbundsdirektör för Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer.