Hem begravningar.se
Garantin för rätt hjälp

Konsumenttelefon. 020-210 210 | E-post. info@begravningar.se

Släkt och vänner vid dödsfall

0

Att mista en omtyckt släkting eller en nära vän är en traumatisk upplevelse – det är en händelse som ofta skapar osäkerhet och förvirring. Hur ska man agera? Vad gör man med sin egen sorg? Ska man kontakta de närmast anhöriga? Förväntas man komma på begravningen?

Det uppstår många frågor och det finns sällan entydiga svar på hur man ska agera. Här får du några goda råd. Och kom ihåg; det finns inga rätt eller fel när det gäller hur man reagerar på en närståendes död. 

Din egen sorg

Sorg handlar om förlust av en relation. Att förlora någon som står en nära är en omskakande upplevelse. Man kan hamna i ett tillstånd när man har svårt att tänka logiskt. Humöret kan pendla upp och ner och man kan känna sig ledsen för ingenting.

För att inte hamna för djupt i ett sådant tillstånd är det viktigt att dela sin sorg, sina tankar och sina känslor med andra människor. Söker man ensamhet och isolering leder det oftast till att sorgearbetet förlängs.

Ditt ovärderliga stöd

Som släkting eller nära vän kan du vara till hjälp och stöd för den eller de som står den avlidne allra närmast. Var inte rädd att ta kontakt – den personen behöver dig för att dela sin sorg och sina tankar. Och, framför allt, dela allt det praktiska som måste ordnas med inför begravningen.
Att i det känslomässiga kaoset, som han eller hon befinner sig i, behöva agera strukturerat och metodiskt är ofta övermäktigt. Så tveka inte att erbjuda ditt stöd.

Din närvaro betyder mycket

Som nära anhörig eller vän hör du till de självskrivna gästerna vid en begravning. Men även om du inte hör till den avlidnes allra närmaste är det viktigt att du inser att också du har rätt att delta i sorgen.

Det betyder ofta mycket för den drabbade familjen att anhöriga, släktingar, vänner och arbetskamrater närvarar vid en begravning. Ibland vill dock familjen hålla begravningen inom en mindre krets. Det brukar framgå av dödsannonsen om begravningen är öppen för alla eller om den sker i kretsen av de närmaste eller familjen. I de senare fallen bjuder familjen in de som man vill skall närvara vid begravningen.

Kollegor, medarbetare, föreningsmedlemmar

Vi har skapat en vägledning som tar sikte på den praktiska delen och är avsedd att hjälpa såväl chefer, kollegor och föreningar som kan gå igenom en kaotisk period när en arbetskamrat gått bort. Du får råd om hur du meddelar dödsfallet internt och till anhöriga, tyst minut, minneshögtid, dödsannons från företaget/föreningen, själva begravningen och personaladministrativa uppgifter.

Till vägledningen
 

Digitalt minnesrum

Vill du hedra och minnas en nära släkting eller vän som avlidit står familjesidan.se alltid öppen. Här kan man som släkting eller god vän lämna kondoleanser, tända ljus och skriva egna minnesord.

Som nära anhörig kan man begära att få bli administratör för ett minnesrum och på så sätt lägga in bilder och minnen på sidan,. 

Magasinet Memento

”En älskad person finns alltid kvar”

Sara Hedrenius var 20 år och hade hälsat på sin pappa i Tallinn när hon ombord på Estonia var med om den största svenska fartygsolyckan någonsin. I sin bok berättar hon om hur hon överlevde natten, och granskar även de märkliga turerna efter olyckan.

Centrala Medelhavet en "tyst grav"

Centrala Medelhavet kallas ”den tysta graven”. Sedan 2014 har mer än 20 000 människor drunknat eller registrerats saknade där. Nu gör allt hårdare lagar att ännu fler dör.

Konkurrensverket ser flera risker

Begravningslagen kan behöva ändras. Det anser Konkurrensverket som nu granskat problematiken då Svenska kyrkans församlingar driver begravningsbyrå. Socialministern, SBF och kyrkan kommenterar.