Nyheter och Press

För ytterligare information kontakta Ulf Lerneus
Tel: 08-556 811 81/070-349 65 65
ulf.lerneus@memento.se

Pressmeddelande
07/13/2018 - 10:02
Fingeravtryck på smycken som minne.
Med hjälp av en mobil app kan man nu ta fingeravtryck på den avlidne och sedan lägga in fingeravtrycket på ett halssmycke eller t.ex. en ring. Man kan även lägga in en ljudslinga eller en namnteckning via appen. Bakom idén och appen står företaget Eternal Memories.
 
Nu kommer det att bli möjligt för efterlevande att få den här tjänsten utförd av Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer.
 
Att gravera in t.ex finger eller handavtryck har funnits under en lång tid och då under livstiden. Vi känner att minnesprodukter är någontings som efterfrågas, så detta är en vidareutveckling av de s.k DNA minnen vi tog fram för ett par år sedan.
 
Pressmeddelande
06/19/2018 - 12:08
Memento nr 2 magasinet om Livet och Döden
                      Magasinet om Livet och Döden
                                         Från begravningsbranschen
För ytterligare information,
kontakta Anna Fredriksson, 070-79 29 627, anna.fredriksson@memento.se
Stockholm 18 juni 2018              Innehållet i nr 2 2018
 
Upplands-Väsby avskaffar bårhusavgift
”Folk upplever bårhusavgiften som stötande, därför tar vi bort den”. Det säger Ann-Christin Martens, S, kommunalråd i Upplands-Väsby. 6 333 kronor, så mycket fick dödsboet tidigare betala för en plats på bårhus och transporten dit. Dyrast i Stockholms län. Men nu ska avgiften bort. Ulf Lernéus, förbundsdirektör för Sveriges auktoriserade begravningsbyråer välkomnar beslutet. 
 – En bårhusavgift belastar ett enskilt dödsbo väldigt hårt, säger han. 
 
Marianne Mörck: ”Varför ska jag vara rädd för döden? ”
Hon är något av en expert på döden. Och få personer har en så osentimental inställning till åldrandet som tv-serieaktuella skådespelerskan och operasångerskan  Marianne Mörck. 
– Jag kanske lever till jag är 78. Kanske. Men då har jag ju bara nio julaftnar kvar! Tiden krymper. Men jag är inte rädd för döden. Alla generationer har ju gått igenom det här. 
 
 
Bach – den bäste terapeuten
Med musikens hjälp kan vi få känslor av sorg och saknad bekräftade och känna oss mindre ensamma. Musikvalet kan göra en begravning personlig och också ingjuta hopp. Musikpsykologen och professorn Alf Gabrielsson har samlat människors starka musikupplevelser. 
 – Jag vill inte dränka mig själv eller de andra begravningsgästerna i sorg, säger han inför att han ska ordna sin frus begravning. 
Vill du läsa hela tidningen? Mejla: anna.fredriksson@memento.se 070-79 29 627 
Eller beställ den på www.begravningar.se/memento
 
Pressmeddelande
04/25/2018 - 10:18
Årets Idé inom begravningsbyråbranschen.
Stockholm 25 april 2018
 
Vid Sveriges Begravningsbyråers Förbunds årskongress i helgen i Karlstad utsågs Årets Idé inom begravningsbyråbranschen. 
Priset gick till Tändettminnesljus AB, och VDn Thomas Sjöstrand mottog priset. Med tjänsten tändettljus.se som innebär att man kunna erbjuda fysisk ljuständning på gravplatser. Med bara ett par klick så kan Du tända ett ljus på en gravplats var helst i Sverige Du önskar.
 
Motiveringen blev: 
”En ”lysande” idé att kunna göra det fysiskt när vi kommer allt  längre bort från våra nära och kära” 
 
Priset utdelades av Björn Ling och Johan Östling som var kvällens konferencier på Karlstad CCC.   
Pressmeddelande
03/12/2018 - 08:59
Memento magasinet om Livet och Döden
                      Magasinet om Livet och Döden
                      Från begravningsbranschen
För ytterligare information,
kontakta Anna Fredriksson, 070-79 29 627, anna.fredriksson@memento.se
Stockholm 9 mars 2018              Innehållet i nr 1 2018
 
Upplands-Väsby vill sänka bårhusavgift
”Folk upplever bårhusavgiften som stötande, vi siktar på att sänka den.” Det säger Ann-Christin Martens, S, kommunalråd i Upplands-Väsby. 6 333 kronor, så mycket får dödsboet betala i Upplands-Väsby för en plats på bårhus och transporten dit. Om en person bott på äldreboende. Det är dyrast i Stockholms län. Nu ska avgiften sänkas och Ann-Christin Martens vill ha en diskussion med kommunerna i länet. 
 – Vi bör göra lika runt det här, säger hon. 
 
Åsa Moberg: ”Begravningar är intressantare än fester ”
Människor är ofta till sin fördel i begravningsstämning, lite ledsna. Då känns de sannare än på fest, tycker författaren Åsa Moberg. Själv blev hon änka vid 41. Tack vare sina väninnor hade hon fattat att sorgen itne går över på ett år. De gjorde jourschema och hon som inte ensam hemma på flera år. 
 – Jag hade skuldkänslor också för att det kändes som en befrielse. Jag hade levt med samma man i 24 år. 
 
Läs texten här: www.begravningar.se/memento
 
Sorg drabbar alla
All sorg är unik och hur vi lär oss leva med den är individuellt. Men sorgen är också något alla har gemensamt. Prästen Sami Kaukonen tycker det är viktigt att vi normaliserar sörjandet. Och ger det utrymme.
 – Jag träffar efterlevande som vill att sorgen ska passa in i deras övriga liv, som ska fortsätta som vanligt. Allt annat är ett hot, säger han.  
Vill du läsa hela tidningen? Mejla: anna.fredriksson@memento.se 070-79 29 627 
Eller beställ den på www.begravningar.se/memento
 
Pressmeddelande
12/29/2017 - 08:45
Dagar mellan dödsfall- och begravningsdag
Stockholm 29 december 2017
Dagar mellan dödsfall- och begravningsdag visar en fortsatt ökning under 2017.
Den 1 maj 2012 fick vi en ny lagstiftning vilken innebar att det får gå en månad mellan dödsfall till kremation/gravsättning (tidigare två månader). När den nya lagen kom var snittiden 21,6 dagar.

När vi nu jämför 5 år efter det att den nya lagstiftningen trätt ikraft kan vi konstatera att den är på 21,7 dagar. Alltså högre nu efter nya lagstiftningen än före. Direkt efter den nya lagstiftningen 2012 så var snittiden 19,0 dagar.
 

Undersökningen gjordes på 4 669 begravningar som skedde i oktober och november 2017.
Sverige har således fortfarande världens längsta tid mellan dödsfall och begravning trots nya lagstiftningen som säger 1 månad mellan dödsfall till kremering/gravsättning.
 
 
Pressmeddelande
12/27/2017 - 10:43
Tidningen Memento
Tidningen från begravningsbranschen
För ytterligare information,
kontakta Anna Fredriksson, 070-79 29 627, anna.fredriksson@memento.se
Stockholm 15 december 2017              Innehållet i nr 4 2017
 
QR-bricka slog Facebookrekord 
När Fredrik Blomberg på Östgötabyrån skrev ett inlägg på Facebook om att hans släktgrav i Finspång fått en QR-kod och delade det på en släktforskarsida blev spridningen snabb och stor. Sidan som i vanliga fall har 500 läsare nådde nu 9 000 personer över hela landet, till Fredrik Blombergs förvåning. Med hjälp av QR-brickan kan en smart telefon visa sådant som påminner om de gravsatta personerna; text, bilder och musik. 
Läs texten här: www.begravningar.se/memento
 
Farliga jobb  -  i trafiken, i jordbruket och på byggen
Att någon går till jobbet en vanlig dag och inte kommer hem igen. Vissa jobb är farligare än andra. Det händer 50 gånger varje år i Sverige. För tio år sedan var lastbilsföraren Peter Andersson med om en trafikolycka där två personer dog. Nu hjälper han kollegor efter liknande krissituationer. 
 
Änkesyner–  inget övernaturligt
Om vi saknar någon som dött kan våra minnen göra att vi känner den personens närvaro med våra sinnen. Det är en helt naturlig följd v hur den mänskliga naturen fungerar. Att ta hjälp av ett medium för att få kontakt med någon som dött , hur går det till? Memento har testat.   
Vill du läsa hela tidningen? Mejla: anna.fredriksson@memento.se 070-79 29 627 
Eller beställ den på www.begravningar.se/memento
 
Pressmeddelande
09/18/2017 - 09:28
Dödsbo bestrider bårhusavgift
Tidningen från begravningsbranschen
För ytterligare information,
kontakta Anna Fredriksson, 070-79 29 627, anna.fredriksson@memento.se
Stockholm 15 september 2017              Innehållet i nr 3 2017
 

”Livet som en kort svängom” - en sista hälsning med Yvonne Lombard 

”Jag är inte rädd för döden, det var inte Lennart (Hellsing reds anm) heller. Men jag kan vara rädd för döendet, att det ska vara svårt. Det slapp Lennart.” Det säger skådespelaren Yvonne Lombard, 88 år. I pjäsen Nattorienterarna spelar hon tillsammans med Meta Velander. En av få vänner som finns kvar att dela minnen med. 

 

Dödsbo bestrider bårhusavgift 

När Magnus Törnqvists mamma gick bort kom räkningen på bårhusavgift på 5000 kronor från Sundbybergs kommun som en obehaglig överraskning. Han undrar om politikerna är medvetna om att det beslut de tagit drabbar väldigt olika. ”Att just Sundbyberg, som varit en utpräglad fabriksstad med en mycket stor andel arbetare som idag är gamla, valt att debitera dem som flyttar till ett äldreboende känns extra motsägelsefullt”, säger Magnus Törnqvist. 

 

Dödshjälp – frihet eller fara? 

Att själv få välja tidpunkt för slutet på våra liv - är det  självbestämmande eller en fara för vår syn på människovärde? Blanda inte in oss läkare, säger Gunnar Eckerdal, medan Inga-Lisa Sangregorio, som lider av cancer, inte vill bli omyndigförklarad. I november kommer en faktagenomgång från SMER, Statens medicinsk-etiska råd,  som lär sätta fart på debatten. 
 
Vill du läsa hela tidningen? Mejla: anna.fredriksson@memento.se 070-79 29 627 
 
Pressmeddelande
06/29/2017 - 09:41
Memento Begravningsförsäkring en lönsam sparform
För ytterligare information, kontakta Ulf Lernéus,
08 556 811 81, 070 349 65 65
Stockholm 2017 06 29
 
BEGRAVNINGSFÖRSÄKRING ETT LÖNSAMT SÄTT ATT SPARA.
En för många okänd men mycket lönsam sparform har på senare tid lyfts fram i ljuset.Det handlar om något så ovanligt som en begravningsförsäkring. Det här är en riktig doldis på marknaden, helt otroligt att jag inte hört talas om den tidigare, säger ekonomijournalisten Birgitta Piper.
 
Det är i M Magasins temanummer Kvinnor & Ekonomi som Birgitta Piper tittar
närmare på Memento Begravningsförsäkring.
En försäkring som garanterar att det finns pengar till din begravning och samtidigt historiskt
gett en avkastning som vida överstiger räntan på bankens sparkonton.
Det lät nästan för bra för att vara sant, så jag bestämde mig för att med hjälp av
försäkringsexperter syna den rejält i sömmarna, säger Birgitta Piper.
 
Försäkringsgivare för begravningsförsäkringen är försäkringsföreningen Ignis i Stockholm.
Föreningen bildades redan 1932 och ursprungstanken var att även den som hade det sämre
ställt, skulle vara säker på att det fanns pengar till den egna begravningen.
Genom åren har försäkringskapitalet placerats väl och har idag tillgångar som
vida överstiger de försäkringsåtaganden man har. Det gör att man kan ge en så
hög återbäringsränta till sina försäkringstagare.
 
Förutom att man gör det tryggt för sig själv och bekvämt för sina anhöriga, har man
fått riktigt bra ränta på sina pengar säger Birgitta Piper. Över tid har det varit en god värdeutveckling på försäkringen. Hur framtiden ser beror på stor del hur börs, räntor och värdet på fastigheterna utvecklas. En historiskt god avkastning är givetvis ingen garanti för framtida värdeökning.
Tecknande av försäkringen kan alla göra mellan 18 till 82 år!
 
Memento Begravningsförsäkring tecknar du hos någon av Sveriges 425 SBF-anslutna
auktoriserade begravningsbyråer, den heter då Memento Begravningsförsäkring.
Pressmeddelande
06/16/2017 - 15:14
Tidningen från begravningsbranschen nummer 2 2017
För ytterligare information,
kontakta Anna Fredriksson, 070-79 29 627, anna.fredriksson@memento.se
Stockholm 16 juni 2017              
Innehållet i nr 2 2017
 
En överlevare rädd för att dö - en sista hälsning med Leif Andrée 
”Jag har alltid varit konstant rädd för att dö”, säger skådespelaren Leif Andrée. En gång har han dragit döden vid näsan. Han har inte levt på sparlåga och är tillfreds men ändå rädd att inte hinna med det han vill. ”Umgås med min familj, se trädgården växa ute på landet, se till att mina barn får det bra.”
 
Bårhusavgift gick från 0 till 5000
Från och med i år har Sundbybergs kommun infört en ny bårhusavgift på 5000 kronor för dödsbon efter den som avlider på äldreboende. Kommunen har inga egna bårhus utan använder sig av Stockholms läns landstings bårhus och väljer sedan att låta dödsboet betala hela avgiften. För den som dör på sjukhus eller i en bostad som inte är ett särskilt boende tas ingen avgift ut. 
- Orättvist och svårt för kommuninvånarna att förstå skillnaden, säger Charlotta Lindgren Östlund, förbundskonsulent på Sveriges Begravningsbyråers Förbund.  
 
Så klär sig proffsen - begravningsmode
Att möta och stötta människor i sorg kräver omtanke i alla detaljer. Daniel Hultner på Anderssons begravningsbyrå i Hässleholm har alltid vit slips och Anna Lènberg i Borås har en specialsydd ullcape. Varför säger traditionen att vi ska ha svart? Och vad betyder egentligen ”valfri klädsel”? Etikettexperten reder ut begreppen.  
 
Vill du läsa hela tidningen? Mejla anna.fredriksson@memento.se070-79 29 627
Pressmeddelande
04/20/2017 - 10:36
95e Kongress på Conventum Kongress i Örebro 21-22 april
Stockholm 20 april 2017
Sveriges Begravningsbyråers Förbund
håller sin 95e Kongress på Conventum Kongress i Örebro 21-22 april och invigs av Kyrkoherde Ingemar Söderström.
 
Helgen 21 -22 april samlas ett stort antal begravningsbyråer och utställare vid Sveriges Begravningsbyråers Förbunds 95e årskongress. Kongressen invigs fredagen den 21 april kl.14.00 av Kyrkoherde Ingemar Söderström
340 deltagare och ett 40 tal utställare är på plats på Conventum Kongress.
Mycket om nya trender inom branschen finns på plats och tillfälle till nya idéer, gällande DNA Minnen, kistor, urnor, gravstenar av glas och komposit, blommor, nedsläckning av sociala medier och mycket mycket annat!
 
Fredagen den 21 april
1/ Kl.14.00 Invigning 
2/ Kl.14.30 är det en världsunik avtäckning av en helt ny modell av begravningsbil. 
3/ Kl.15.30 har Docent Jonas Bromander ett seminarium om ”Framtidens Begravningar”.
4/ Unik utställare om hur vi kan bevara minnen efter våra nära genom DNA.
5/ Den fina kistan  ”Angelbox Golden” kommer att finnas på plats!
 
Utställningen håller öppet fredag 21 april från kl.14.00 – 18.00 och fortsätter under lördagen
Hälsningar Ulf Lernéus
 

Sidor